Broker asigurari

Asigurari Credit Comercial

Clientii unei companii sunt cei care ii aduc venituri acesteia. Daca apar probleme in fluxul de venituri atunci firma poate intra intr-o situatie delicata. Astfel ca e evident faptul ca, creantele sunt un mare activ al unei firme.

Ce faci daca nu ai asigurare de credit comercial?

In cazul in care un client nu-ti plateste, fie ca nu mai poate, fie pentru ca intra in insolventa, te poti inscrie la masa credala dar e posibil sa nu mai recuperezi nimic.

Daca ai un client cu o expunere mare iar acesta intra in insolventa, exista sanse mari„ sa te traga si pe tine dupa el lucru care te poate duce la randu-ti in insolventa.

Ce este asigurarea de credit comercial?

ASIGURARI DE CREDIT COMERCIALAsigurarea de credit comercial, cunoscuta si sub numele de asigurarea creditului furnizor, asigurarea de creante sau asigurarea facturilor este un tip de asigurare folosit de firmele care doresc sa-si protejeze riscul de neincasare a facturilor, atat in relatia cu clientii români dar si cu cei de peste granita.

Care sunt partile implicate in asigurarea de credit comercial?

Partile implicate sunt: clientul furnizorului, furnizorul si asiguratorul care a acceptat sa preia in asigurare riscul. ATENTIE! Nu se iau in asigurare relatiile comerciale cu Statul Român.

Cum functioneaza asigurarea de credit comercial?

Iata pasii ce vor fi parcursi odata polita incheiata:

  • polita se incheie pe tot portofoliul sau doar pe un anumit segment;
  • oricand pe perioada functionarii politei se poate introduce un nou client;
  • daca apare un nou client pentru furnizor, acesta va fi analizat de asigurator si se va stabili limita de credit;
  • asiguratorul va monitoriza clientii pentru a preintampina situatiile negative.

Care sunt riscurile acoperite de asigurarea de credit comercial?

Activitatea economica presupune vanzarea de produse catre clienti. Plata acestor produse se poate face pe loc sau la termen.

Exista riscul ca pana cand ar trebui clientul sa plateasca acesta fie sa nu mai poata plati din lipsa de lichiditati, fie sa intre in insolventa.

Atunci cand furnizorul solicita preluarea in asigurare a riscului, asiguratorul in baza cererii chestionar si a altor documente va face o evaluare si ulterior o oferta de pret.

Care este rolul asiguratorului?

Odata solicitate serviciile asiguratorului, acesta va evalua portofoliul furnizorului si va creiona o oferta ce poate sau nu sa fie negociata.

Ulterior emiterii politei, asiguratorul va monitoriza portofoliul furnizorului si va efectua plata despagubirilor in cazul in care clientul furnizorului nu va efectua plata in perioada stabilita prin polita de asigurare.

Cui se adreseaza asigurarea de credit comercial?

Orice firma care emite facturi cu plata la termen poate accesa o astfel de asigurare. Acestea pot fi: producatori, prestatori de servicii, etc.

Efectuarea platii la termen este singura conditie pentru accesarea serviciilor unui asigurator care ofera produsul de asigurare de credit comercial.

De ce intampla in caz de dauna?

Furnizorul va notifica asiguratorul ca nu a primit banii de la clientul sau. Asiguratorul analizeaza speta si daca se confirma efectuaza plata daunei, ulterior acesta se va indrepta impotriva clientului furnizorului pentru a-si recupera dauna.

Care sunt avantajele asigurarii de credit comercial?

Daca in trecut ati avut experiente negative cu unii clienti, cred ca veti aprecia sprijinul unui asigurator care accepta sa preia in asigurare portofoliul dvs. de clienti. De ce sa apreciati?

Pentru ca prin asigurarea de credit comercial veti avea doua noi departamente: analiza de risc si recuperare credite. Pe langa aceste aspecte, fluxul de numerar nu va avea de suferit pentru ca in 30 de zile primiti 90% din suma asigurata in caz de insolvabilitate a clientului dvs.

Daca doriti sa abordati piete noi, asigurarea de credit comercial va poate ajuta pentru ca asiguratorul va poate sfatui privitor la pietele respective sau la clientii cu care ati dori sa lucrati.

Existenta unei asigurari de credit comercial te poate ajuta in relatie cu banca pentru ca aceasta iti poate oferi conditii de creditare mai bune vanzand ca ai portofoliul de clienti asigurat.

deasemenea, poti ceda portofoliul asigurat catre banca pentru ca aceastasa-ti inlesneasca o finantare sau o linie de credit.

Deasemenea, daca doriti sa va listati la bursa, existenta unei asigurari de credit comercial poate fi un punct in plus.

 

Scroll to Top