Broker asigurari

Asigurarea de garantie de buna executie (Performance Bond)

Ce este asigurarea de garantie de buna executie (Performance Bond)?

Dupa ce firma ofertanta este desemnata castigatoare a licitatiei si semneaza contractul, este obligata prin lege ca in 5 zile sa constituie garantia de buna-executie. Aceasta garantie poate fi constituita prin retineri succesive, scrisoare de garantie bancara sau asigurare de garantie de buna-executie.

De ce se cere garantia de buna-executie?

asigurare garantie buna executiePrin aceasta beneficiarul lucrarii are o garantie certa care il protejeaza impotriva indeplinirii necorespunzatoare sau chiar a neindeplinirii contractului semnat.

Avand aceasta garantie, beneficiarul va putea ridica pretentii de despagubire asupra garantiei de buna-executie dar nu mai mult de limita prejudiciului creat daca executarea a fost defectuoasa.

Inainte de a ridica pretentii de despagubire, autoritatea va trebui sa anunte Executantul in ceea ce priveste obligatiile contractuale neonorate dar si termenul de remediere a acestora.

Care e valabilitatea unei garantii?

Valabilitatea garantiei de buna-executie, in cazul contractelor de achizitii publice, trebuie sa acopere intreaga perioada de valabilitate a contractului. Aceasta include atat perioada de executie cat si pe cea de notificare a defectelor sau de mentenanta cum i se mai spune in termeni de asigurari.

Cat de mare trebuie sa fie garantia?

Ofertantul are obligatia de a constitui garantia de buna executie la o valoare ce nu poate depasi 10% din valoarea contractului. Functie de aceasta valoare, de datele financiare ale companiei si informatia regasita in contractul supus analizei, asiguratorul va stabili prima de asigurare.

Rolul asistentului in brokeraj este acela de a prezenta clientului toate ofertele primite de la toti asiguratorii care au acest produs in portofoliu.

Polita de garantie de buna-executie trebuie prelungita?

Doar daca situatia o cere fie pentru ca se prelungeste durata de executie, fie pentru ca apare o modificare a valorii contractului sau chiar si pentru ca apare o situatie de suspendare a lucrarilor si, ulterior, de reluare.

evomag.ro

Care sunt avantajele asigurarii de garantie de buna executie?

  • neafectarea capitalului de lucru prin neconstituire e cash colateral,
  • costuri reduse,
  • deblocarea sumelor constituite ca si garantie de buna-executie,
  • timp redus de emitere comparativ cu procedurile bancare,
  • facilitarea executarii lucrarilor contractate.

Garantii colaterale cerute de asigurator

Doar pentru valori mici ale garantiei de buna-executie si numai la anumiti asiguratori, nu se solicita garantii colaterale.

In rest, orice asigurator solicita ofertantului declarat castigator o garantie colaterala odata cu emiterea politei sub forma unui bilet la ordin avalizat sau a unei file CEC pentru intreaga suma garantata.

Acte necesare pentru emitere

Pentru ofertare, asiguratorii solicita un set de documente. Aici am adunat documentele necesare.

Va recomand sa ramaneti conectati la site-ul http://www.just.ro in ceea ce privesc garantiile.

libris.ro
Scroll to Top