Broker asigurari

Garantia pentru sume retinute

Cand ai un contract de lucrari poti debloca sumele retinute printr-un instrument de garantare validat prin lege. Acesta poate fi folosit pentru constituirea garanției solicitate de autoritățile contractante.

Scopul folosirii asigurarii de garantie pentru sume retinute este creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene alocate programelor operaţionale, precum şi îmbunătăţirea fluxului de plăţi către antreprenori.

Scrisoarea de garanție pentru sume reținute acoperă plata în favoarea Beneficiarului a unei despăgubiri, în situația în care Contractantul a eșuat în îndeplinirea obligației (obligațiilor) de a remedia un defect (defecte) pentru care este răspunzător potrivit prevederilor Condițiilor de Contract. 

De ce ai folosi garantia pentru sume retinute? Pentru ca aceasta permite deblocarea sumelor reținute conform clauzei din contractele de lucrări. Deasemenea, prin utilizarea ei se pot debloca şi garanții deja constituite pentru contracte mai vechi.

Pentru a obtine o polita de Garantie privind sumele retinute, o companie trebuie sa intruneasca anumite criterii de eligibilitate si din acest motiv, societatile de asigurari efectueaza o analiza economico-financiare inainte de a inainta vreo oferta. Documentele necesare pentru aceasta analiza sunt urmatoarele:

  • – Ultimele doua bilanturi incheiate
  • – Ultima balanta incheiata
  • – Contractul de lucrari

Cu toate ca sunt emise de o societate de asigurare, aceste polite de garantii nu functioneaza diferit comparativ cu o asigurare obisnuita.

Astfel, ASIGURATUL are obligatia de a returna ASIGURATORULUI sumele ce se vor plati de catre aceasta in favoarea BENEFICIARULUI cu titlu de despagubire.

Pentru emiterea politelor, asiguratorii pot solicita ca si contragarantie un bilet la ordin avalizat sau o fila cec. De la sucursalele societatilor comerciale de nationalitate straina constituite în Romania, se accepta ca si contragarantii inclusiv scrisori de la societatea-mama (parent company guarantee sau corporate guarantee).

AVANTAJELE INSTRUMENTULUI DE GARANTARE OFERIT PENTRU SUMELE RETINUTE:

  • cost redus;
  • emitere rapida;
  • flexibilitate;
  • protejarea capitalului de lucru.
Scroll to Top