Asigurare de raspundere civila
Cu toate ca formularea ”raspundere civila” apare atat in vechiul Cod Civil cat si in Noul Cod Civil, o definitie atotcuprinzatoare nu a putut fi data. Dar o definitie larg acceptata de juristii romani este aceasta: ”Raspunderea civila este acel raport juridic de obligatii in care o persoana, numita raspunzatoare, este indatorata sa repare prejudiciul injust suferit de catre o alta persoana.”
Noul Cod Civil, intrat in vigoare in ianuarie 2011, prevede anumite criterii de apreciere a vinovatiei: imprejurarile in care s-a produs prejuduiciul, daca imprejurarile sunt straine de autorul faptei, daca prejudiciul a fost cauzat de un profesionist in administrarea unei intreprinderi.
In vechiul cod civil se recunostea obligatia repararii prejudiciului unei alte persoane dar aceasta obligatie nu era reglementata in mod expres.
Aceasta situatie a fost corectata prin NCC unde se arata clar ca autorul faptei ilicite este obligat sa repare prejudiciul cauzat daca acesta aduce atingere unui interes al altei persoane si daca acest interes este legitim, serios si, prin felul in care se manifesta, creaza aparenta unui drept subiectiv.
Odata cu intrarea in vigoare a NCC, dreptul la reparatie se naste din ziua cauzarii prejudiciului, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat.
Daca au fost mai mult implicati in crearea unui prejudiciu tertului, atunci apare raspunderea solidara.
Nu e de neglijat nici faptul ca odata cu NCC a aprut si un drept de regres al celui raspunzator pentru fapta altuia impotriva celui care a a cauzat prejudiciul.
Prejudiciul patrimonial era, anterior intrarii in vigoare a NCC, doar o preocupare a doctrinei si jurisprudentei. Insa din 2011 putem vorbi de daunele morale si modalitatea concreta de acordare a acestora in contextul juridic oferit de asigurarea de raspundere civila profesionala.
Raspunderea profesionala este specifica dreptului romanesc. Astfel, persoanele care desfasoara activitati independente sau reglementate sunt obligate sa detina o asigurare de raspundere profesionala. In alte jurisdictii numai anumite anumite profesii liberale trebuie sa-si incheie astfel de polite.